Buchty a Hrnkový koláč od Romany Elingrové

Buchty

 

400g polohrubé mouky

250g másla

3 žloutky

1 lžička soli

20g droždí

2 lžičky cukru

2dl mléka

práškový cukr na posypání

 

Do mísy prosejeme mouku, do ní dáme vykynuté droždí s cukrem a vlažným mlékem, nastrouháme ztuhlé máslo, přidáme žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 8 dílů a každý díl na 5 kousků. Na každý kousek těsta dáme marmeládu, nebo tvaroh s hrozinkami a stočíme. Buchty položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a ve vyhřáté troubě upečeme do zlatova.

 

 

Hrnkový koláč

 

2 hrnky práškového cukru

4 vajíčka

2 hrnky polohrubé mouky

½ hrnku mléka

½ hrnku oleje

½ prášku do pečiva

 

Všechno smícháme, podle chuti můžeme přidat nastrouhané jablka, zavařeninu nebo hrozinky, nalijeme na plech a upečeme.

 

Dobrou chuť!