Jablková buchta z 16.10. od Jany Packové

Ingredience:

6 vajec (4 vejce)
400g polohrubé mouky (260g pol. mouky)
prášek do pečiva
300g cukru krystal (200g cukru)
150 ml mléka (100 ml mléka)
150 ml másla (100ml másla)
1/2-1 vanilkový cukr
cca 5 kapek vanilky (nemusí být)
pár kapek citronu (nemusí být)
jablka
sůl

Poměry v závorce jsou na buchtu na menší plech (z toho jsem dělala buchtu já, aby ji děti mohli dobře ukousnout), z plného počtu je pak buchta docela hodně vysoká. Pak je lepší ji dělat ve velkém plechu.

 
Postup:

Nejdříve si na plech (vymaštěný  a vysypaný moukou či vyložený pečícím papírem) na plátky nakrájíme oloupaná a vyjadřincovaná jablka, popř. hrušky. Posypeme
vanilkovým cukrem, můžeme přidat i skořici.
Žloutky smícháme s cukrem a šleháme min. 5 min mixérem do bílé pěny. Poté postupně přidáváme rozpuštěné máslo s mlékem (vše pokojové teploty) a prosátou mouku s PRDOPEČEM.
Pokud chceme použít kapky vanilky a citronu, doporučuji nakapat do mléka či másla, aby se dobře promísila.
Až dolijeme poslední kousek mléka, másla a dosypeme poslední zbytek mouky, vše ještě pořádně promícháme.

Z mírně osolených bílků vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do směsi,

Takto hotovou směs opatrně nalijeme na plech vyložený jablky, stěrkou srovnáme a pečeme dozlatova při 180 stupních (cca 20-30min.) Buchta je hotová, jakmile se buchta "odlupuje" od okrajů a špejle  se nelepí.