Oslava Sv. Martina v Kaštánku 11. 11. 2014

05.11.2014 14:28

aneb ... JEDE MARTIN NA KONÍČKU ...

Milé děti, maminky i tatínci,

V příštím Kaštánku (tj. úterý 11.11.) společně oslavíme svátek sv. Martina.

Sejdeme se tradičně v 9:30 ve společenském centru, pohrajeme si, zacvičíme si , dozvíme se něco o sv. Martinovi a vyrazíme ven hledat Martinova koníka :-)

V takovém netradičním klubu, nesmí chybět i netradiční svačinka v podobě Svatomartinských rohlíčků. Prosíme proto šikovné maminky, aby upekly a přinesli všem na svačinku ochutnat takové rohlíčky - s makovou, ořechovou, s jablíčkovou či tvarohovou náplní. Recept si najdete na internetu, nebo v komentáři :-).

Sebou si na klub nezapomeňte vzít: foťák, Svatomartinské rohlíčky, termosku s pitím pro děti (svačinka bude tentokrát bez čaje!), mrkev nebo jablíčka pro koníka.

Moc se na vás všechny těšíme!

A uvidíme, třeba nám ten Martin na bílém koni opravdu přinese letošní první sníh :-).

Tety z Kaštánku.

 

Projížďka s koníkem:

Maminky, skutečně plánujeme pro děti projížďku na vozíku s koníkem. Pan Richter i s koníkem by na nás měl čekat v 11:00 před společenským centrem, ale nic není na 100% :-(. Koník měl minulý týden nemocnou nohu, ale snad už je vše v pořádku a opravdu přijede :-)! Děti se budou vozit od parkoviště spol. centra na parkoviště u Alberta a zpět.

Svačinka:

Tentokrát nebude svačinka v klubu a nebudeme tedy vařit čaj, děti dostanou do ruky jen Svatomartinské rohlíčky. Budeme moc rády, když se pokusíte nějaké upéct :-).

Pokud jich bude málo, budeme mít hlad :-(.

Pokud jich bude moc, můžeme nabídnout panu Richterovi, protože nás bude vozit zdarma :-).

A pokud jich bude milion, můžeme nabídnout i paní šatnářce, panu správci spol. centra a zbytek si ještě odnést domů na odpolední svačinku :-).

 

RECEPT

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Těsto:

* 500g hladké mouky

* 1 smetana ke šlehání

* špetka soli

* Hera

* 1 vejce

* moučkový cukr

* vanilkový cukr

Náplň, třeba ořechová :-)

* 150g mletých ořechů

* 100g moučkového cukru

* 1 vajíčko (bílek)

 

Příprava: Ze surovin - změklé Hery, hladké mouky, špetky soli a smetany ke šlehání smícháme těsto a necháme chvilku odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme namleté ořechy s moučkovým cukrem a bílkem. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm. Pak

kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější stranu vzniklých osmin dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 20 - 25 minut. Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

—————

Zpět