Buchty a Hrnkový koláč od Romany Elingrové
Buchty
400g polohrubé mouky
250g másla
3 žloutky
1 lžička soli
20g droždí
2 lžičky cukru
2dl mléka
práškový cukr na posypání
Do mísy prosejeme mouku, do ní dáme vykynuté droždí s cukrem a vlažným mlékem, nastrouháme ztuhlé máslo, přidáme žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 8 dílů a každý díl na 5 kousků. Na každý kousek těsta dáme marmeládu, nebo tvaroh s hrozinkami a stočíme. Buchty položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a ve vyhřáté troubě upečeme do zlatova.
Hrnkový koláč
2 hrnky práškového cukru
4 vajíčka
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku mléka
½ hrnku oleje
½ prášku do pečiva
Všechno smícháme, podle chuti můžeme přidat nastrouhané jablka, zavařeninu nebo hrozinky, nalijeme na plech a upečeme.
Dobrou chuť!